logo Seakayakingreenland
indexlb28585

 

De trektochten

indexlb28685
4018 home 6018
  bestemmingen  
    ¤ Angmassalik regio  
  reisinformatie  
    ¤ Zuidoost Groenland  
    ¤ trektochten  
    ¤ reisverslagen  
  inschrijven  
    ¤ inschrijfformulier  
    ¤ reisvoorwaarden  
  contact  
    ¤ credits  
    ¤ links  

Aankomst
Na aankomst starten we met een dag om te wennen aan het relaxte tempo, het weer en de indrukwekkende omgeving. De volgende ochtend pakken we de eenpersoons kajaks (Prijon Seayaks met opklapbaar roer) in alle rust in, waarna de trektocht kan beginnen!

Tochtbegeleiding
De groep bestaat uit maximaal zes deelnemers en een tochtleider. De tochtleiders hebben ruime ervaring met het begeleiden van kajaktrektochten in Europa, Alaska en Groenland.
Klik hier voor meer informatie.

Kajaktempo
Afhankelijk van het weer en de ijscondities varen we 4 tot 8 uur per dag. Om de drie dagen proberen we een rustdag te houden. Daarnaast zijn er 'stormdagen' of dagen dat je 'ijsvrij' hebt. Je hebt dan tijd om te wandelen, te vissen, te luieren of eindelijk dat boek eens uit te lezen. Over het algemeen varen we niet wanneer het meer dan 4 Beaufort waait.

IJscondities
De ijsconditie in de fjorden wordt bepaald door de hoeveelheid winterijs dat langs de oostkust naar het zuiden stroomt en de fjorden binnen drijft. Het winterijs komt met regelmaat in grote hoeveelheden de fjorden binnen en kan voor oponthoud zorgen. Meestal kunnen we tussen het ijs door zigzaggen of de route verleggen. Maar soms moeten we wachten op hoogwater of betere tijden om verder te kunnen varen.

IJsbergen
Grondregel is dat je flink uit de buurt van ijsbergen en getijdengletsjers blijft omdat er onverwacht stukken ijs van af kunnen breken die een hoge schokgolf teweeg kunnen brengen. Daardoor kunnen andere ijsbergen ook weer omslaan of uit elkaar vallen. Je wilt niet tussen of onder de brokstukken terechtkomen!
Van een ijsberg zit ongeveer 80% onder water. Wanneer een stuk ijs onder water afbreekt en omhoog schiet, heb je grote kans dat je omslaat wanneer je er boven vaart en te weinig afstand hebt gehouden.

Eerste trektocht
Tijdens de trektocht die eind juni start, kunnen we te maken krijgen met zoveel ijsgang dat we een paar dagen niet kunnen varen. Aan het eind van de dag kan het behoorlijk afkoelen en 's nachts zelfs nog licht vriezen. De zon schijnt dan zo'n 23 uur per etmaal. Het kan gebeuren dat je 's morgens je tent uit brandt of dat je slecht kunt slapen doordat de zon 's nachts in je ogen schijnt.

Tweede trektocht
De tweede trektocht start half juli. Omdat de sneeuw van de bergen is verdwenen en de stroompjes zijn opgedroogd kan het onderweg soms lastig zijn om zoet water vinden. 's Nachts gaat de zon even onder en is het schemerig. Het winterijs is voor een groot deel uit de fjorden verdwenen. Eind juli kun je de klok erop gelijk zetten: je zult walvissen zien en ze houden je uit de slaap! In welke groep je ook zit, je zult meer poolvosjes tegenkomen dan je lief is!

 

 


aankomst
veel ijs
grote ijsberg
veel zon
poolvosje
siteontwerp