logo
 

 

Reisverslag 2009

terug naar reisverslagen

 

Groep 1:
Bij aankomst in Groenland worden we verwelkomd met waarschuwingen over ronddolende ijsberen op het vliegveld en in de fjorden.
We starten met twee regenachtige stormdagen waarin we niet kunnen varen.

natte startup2

Gelukkig kunnen we nog net op tijd een beschut kampeerplekje bereiken
voordat de storm opsteekt.

Danmark Beachup2

Na de storm zitten we nog eens drie dagen vast op een prachtige plek met uitzicht over een dichte fjord vol ijsschotsen.

vast in het ijsup2

Daarna hebben we prachtig en soms veel te warm weer!

Warm weerup2

In een dorpje zien we het vel van een vers geschoten ijsbeer hangen.

IJsbeerup2

De laatste nacht worden we overvallen door een plotselinge opstekende wind; windkracht 7. Het wordt nog spannend of we op tijd onze eindbestemming en dus het vliegtuig zullen halen! Gelukkig gaat de wind minstens zo snel liggen als dat hij opkwam. Zou dat nou een piteraq-je zijn geweest?

alweer warm weerup2

Groep 2:
Nog steeds hebben we prachtig en veel te warm weer!

alweer veel te warm weerup2

Op dag 6 zien we 's avonds een ijsbeer in de fjord zwemmen. We krijgen hem 's nachts in het kamp op bezoek. Met bibberende benen, overslaande stemmen, tromgeroffel op onze pannetjes en een waarschuwingsschot met het jachtgeweer sturen we hem het water weer in. De volgende dag zien we aan de overkant van de fjord zijn enorme pootafdrukken in het zand. We zijn lang bezig om onze pannetjes weer uit te deuken.

pootafdruk beerup2

Op dag 10 en 11 zien en horen we walvissen langs onze kampeerplek zwemmen.

Walvisup2

Een paar dagen later zijn we getuige van een (mislukte) walvisjacht. Boven op de heuvel zitten we eerste rang en hebben we een goed uitzicht op de monding van de fjord waar het spektakel zich afspeelt. Ook al is zijn rugvin geraakt door de kogels, toch weet de walvis gelukkig te ontsnappen naar open zee.

De laatste nacht hebben we ook nu weer een heftige storm (7-8 Beaufort). Grondzeilen vliegen door de lucht! Midden in de nacht zijn we langdurig aan het sjouwen met grote stenen om de tenten aan de grond te houden. Kunnen we wel op tijd terug zijn om het vliegtuig nog te halen? Ik bel onze weerman in Nederland uit zijn bed, hij weet te melden dat de storm nog vóór 12 uur 's middags gaat liggen. En het klopt!

Weer een stormup2

Eenmaal terug op de eindbestemming, merken we dat het hele dorp al weet dat we een ijsbeer op visite hadden. We stijgen daardoor zelfs een beetje in achting bij de locals!

terug naar het dorpup2

Sien van Meurs

 

 

site ontwerp