logo Seakayakingreenland
indexlb28585

 

Zuidoost Groenland

indexlb28685
4018 home 6018
  bestemmingen  
    ¤ Angmassalik regio  
  reisinformatie  
    ¤ Zuidoost Groenland  
    ¤ trektochten  
    ¤ reisverslagen  
  inschrijven  
    ¤ inschrijfformulier  
    ¤ reisvoorwaarden  
  contact  
    ¤ credits  
    ¤ links  

Het weer
Onder invloed van de IJskap is het in de Angmassalik regio meestal stabiel en zonnig weer met nauwelijks wind en temperaturen tussen 5° en 18° C. Door de droge lucht voelt het er niet al te koud aan. Het weer aan de kust kan onverwacht omslaan. Snel opkomende mist vanuit zee,
72 uur regen en natte sneeuw, een plotselinge storm of valwinden met vlagen van 8 Beaufort komen voor.

Zon
Het gebied ligt net onder de poolcirkel. In juli gaat de zon nauwelijks onder. Door de droge atmosfeer en de schone, heldere lucht, komt er heel wat UV-straling vrij. Wanneer de zon aan het eind van juli 's nachts weer ondergaat, wordt de kans groter dat het noorderlicht er 's nachts te zien is.

Bevolking
Bijna het hele jaar ligt er een brede band met ijsschotsen langs de kust. Daarom is de oostkust over zee moeilijk te bereiken. Zo is de bevolking lang geïsoleerd gebleven. Toch zijn er vanuit IJsland ooit Noormannen neergestreken. Een van de bekendste Noormannen uit die tijd is Erik de Rode. Niet ver van Sermiligâq ligt een eilandje dat zijn naam nog draagt.
In de Angmassalik regio wonen zo'n 3000 mensen. In de regio heb je acht buurtschappen of dorpjes. Tasiilaq is het grootst. Daar zetelt de politie, heb je een ziekenhuis, een museum en ... asfalt! Van de bevolking leeft 80% nog altijd van de jacht en visserij. Er wordt gejaagd op zeehond, walvis en vogels.

Fauna en Flora
In de Angmassalik regio leven meer sledehonden dan mensen. Je kunt ze goed horen in het dorp wanneer ze in koor een angstaanjagend gehuil aanheffen. Het zijn niet de blauwogige Husky's maar de grauwe wolfachtige sledehonden met grijze ogen. De slee wordt 's winters als vervoermiddel gebruikt bij de jacht en voor toeristen. Onderweg zul je veel zeevogels, poolvosjes en walvissen te zien krijgen. Er komen ook narwals, zeehonden en ijsberen in het gebied voor, maar die kom je zelden tegen. In het gebied groeien geen bomen of struiken zoals wij ze kennen. Je hebt er wel kruipwilgjes die niet veel hoger komen dan je enkels.

 

 


mooi weer
lelijk weer
dorp
sledehonden
siteontwerp